April Macau GGR mungkin merosot 95 peratus: Bernstein
Toto

April Macau GGR mungkin merosot 95 peratus: Bernstein

Hasil perjudian kasar (GGR) kasino Macau April mungkin menguncup sebanyak 95 peratus, kata nota Isnin daripada pembrokeran, menganalisis prestasi bulanan Pengeluaran HK setakat ini.

“Kami menganggarkan April mungkin turun 93 peratus kepada 95 peratus… dengan mengandaikan tiada perubahan dalam sekatan perjalanan,” kata Sanford C. Bernstein Ltd.

Institusi itu berkata kadar purata harian Macau GGR untuk 14 hingga 19 April dianggarkan hanya kira-kira MOP25 juta (kira-kira AS$3.1 juta), yang turun 97 peratus dinilai tahun ke tahun.

Untuk 19 hari pertama April, Sanford Bernstein berkata semakan saluran menunjukkan Macau GGR pada MOP1 bilion, penurunan sebanyak 93 peratus pada bulan yang sama pada 2019.

“Kami menganggarkan VIP lebih kuat daripada jisim, dengan hasil didorong oleh bilangan pemain yang sangat kecil, dengan pegangan VIP yang sangat rendah dan turun naik yang ketara,” kata penganalisis Vitaly Umansky, Eunice Lee dan Kelsey Zhu.

Sekatan semasa krisis pandemik ke atas perjalanan rentas sempadan yang melibatkan Macau, Hong Kong dan tanah besar China telah menjadi faktor dalam Keluaran HK jumlah pelancongan Macau “menurun kepada kurang daripada beberapa ratus pengunjung sehari – berbanding 100,000 lebih pada masa biasa,” kata penganalisis.

Ketua Eksekutif Macau Ho Iat Seng telah berkata pada hari Isnin selepas ucapan dasar kerajaan untuk 2020 bahawa perlu ada “lebih jelas” dalam 10 hari – iaitu, akhir April – mengenai sama ada Macau boleh melonggarkan sekatan sempadannya sendiri. Bandar ini telah mengalami 12 hari berturut-turut tanpa laporan baharu jangkitan Covid-19.

Bidang kuasa jiran lain termasuk wilayah Guangdong di tanah besar China mempunyai peraturan perjalanan mereka sendiri yang berkaitan dengan krisis koronavirus.

Sanford Bernstein berkata pada hari Isnin: “Pengendali permainan dan kenalan lain yang berpangkalan di Macau yang telah kami bincangkan tidak melihat  Pengeluaran SGP sebarang kejelasan muktamad mengenai masa pemulihan,” termasuk “penambahbaikan situasi visa”.

Mereka menambah: “Kami menjangkakan GGR akan meningkat semula pada Mei/Jun dengan melonggarkan sekatan perjalanan, tetapi sebarang pemulihan jangka pendek yang kuat tidak mungkin.”

Pembrokeran Nomura telah berkata minggu lepas mungkin 2022 sebelum Macau GGR mencapai tahap 2019 . JP Morgan Securities (Asia Pacific) Ltd berkata dalam memo Isnin: “Kami berpendapat adalah munasabah untuk menjangkakan pendapatan 2021 sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan adalah serupa dengan pendapatan 2019.”

Pada hari Isnin, pemimpin Macau Encik Ho telah menggariskan langkah dasar awam untuk membantu ekonomi Macau pulih daripada kejutan wabak itu. Mereka termasuk Macau meminta kerajaan pusat China menambah bilangan bandar tanah besar yang diliputi oleh Skim Lawatan Individu (IVS), sebaik sahaja wabak Covid-19 dikawal.

Sistem IVS Tanah Besar China telah diperkenalkan pada tahun 2003. Ia membenarkan tanah besar Cina yang tinggal di kawasan yang layak di tanah besar untuk memohon permit perjalanan untuk melawat Macau atau Hong Kong secara individu dan bukannya perlu menjadi sebahagian daripada kumpulan pelancongan.