Jumlah pengunjung harian Macau stabil pada 20k: bos MGTO
Toto

Jumlah pengunjung harian Macau stabil pada 20k: bos MGTO

Jumlah pengunjung Macau kini berjumlah kira-kira 20,000 sehari dan berkemungkinan kekal stabil untuk “beberapa masa” selepas tamat beberapa Hongkong Prize perayaan pada Oktober, kata Maria Helena de Senna Fernandes (gambar, kanan), pengarah Macao. Pejabat Pelancongan Kerajaan (MGTO).

Cik Senna Fernandes juga berkata bahawa purata penghunian hotel berada pada kira-kira 40 peratus, dengan pelawat ke bandar itu kini merangkumi majoriti Togel SDY tetamu hotel. Pengarah MGTO itu bercakap pada sidang akhbar mengenai Ekspo Perjalanan Antarabangsa (Industri) Macao ke-8, yang berlangsung pada bulan November.

Jumlah ketibaan pelawat September di Macau meningkat sebanyak 97.7 peratus bulan ke bulan, kepada 449,085, menunjukkan data rasmi. Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu mengaitkan peningkatan itu disebabkan penyambungan semula visa Skim Lawatan Individu (IVS) pada akhir September untuk penduduk tanah besar China untuk melancong ke Macau.

Permohonan untuk visa keluar sedemikian telah dimulakan semula pada 26 Ogos, tetapi pada mulanya hanya untuk orang dari tempat di wilayah Guangdong bersebelahan dengan Macau. Permohonan untuk permit IVS oleh orang dari bahagian lain di tanah besar China hanya dimulakan semula pada 23 September.

Dalam ucapannya hari Rabu, Cik Senna Fernandes berkata MGTO akan terus Result SGP berkomunikasi dengan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan China  berhubung kemungkinan membenarkan lawatan kumpulan pakej melawat Macau.

Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan China minggu lalu menyatakan bahawa perniagaan yang biasanya terlibat dalam, masing-masing, pakej pelancongan “masuk dan keluar” yang melibatkan pasaran tanah besar; dan penjualan gabungan “penerbangan dan hotel”, adalah “tidak untuk menyambung semula” perdagangan sedemikian buat masa ini, disebabkan kebimbangan bahawa Covid-19 mungkin kembali semula di China pada bulan-bulan yang lebih sejuk.

Pegawai pelancongan itu juga berkata bahawa kerajaan Macau akan terus memberi tumpuan kepada promosi dalam talian yang menyasarkan pasaran tanah besar, dalam usaha untuk menarik lebih ramai pelancong China ke bandar itu.

Kerajaan Macau melancarkan pada September satu skim rangsangan perbelanjaan untuk pelancong tanah besar China yang datang ke bandar itu, dengan tujuan mendapatkan pelawat tersebut melanjutkan penginapan mereka. Skim kerajaan itu dijalankan dengan bantuan daripada jenama perdagangan dalam talian China Tencent, dan Alibaba; serta syarikat penerbangan pembawa bendera di bandar ini, Air Macau Co Ltd.

Pembrokeran Sanford C. Bernstein Ltd berkata dalam nota Selasa bahawa ia menjangkakan jumlah ketibaan pelawat ke Macau “akan terus meningkat dalam beberapa minggu dan bulan akan datang, dengan peningkatan pelawat permainan.” Institusi itu berkata semakan salurannya menunjukkan bahawa hasil perjudian kasar Macau dalam 26 hari pertama Oktober adalah kira-kira MOP5.95 bilion (AS$745.3 juta), turun 73 peratus daripada tempoh tahun sebelumnya, tetapi meningkat 211 peratus daripada bulan sebelumnya.