Lelaki Liverpool Curi Wang Untuk Berjudi, Menggugat Perniagaan
Toto

Lelaki Liverpool Curi Wang Untuk Berjudi, Menggugat Perniagaan

Kerana terlalu suka berjudi, HK Prize pekerja di Liverpool mengancam kehidupan majikannya dan rakannya. Sebagai pengurus, dia mencuri wang tunai daripada macau pools perniagaan itu beberapa kali, menyebabkan syarikat itu hampir ditutup.

Paul Hodges
Paul Hodges, hadir di luar mahkamah di Liverpool. Dia mencuri daripada bekas pekerja untuk memberi makan tabiat berjudi. (Imej: Liverpool Echo )
Paul Hodges, 35, bekerja selama bertahun-tahun di stesen minyak Shell, meningkat menjadi pengurus pada 2014. Oleh itu, dia mempunyai akses kepada wang syarikat itu sebagai sebahagian daripada tanggungjawabnya untuk menguruskan buku.

Sepanjang sembilan tahun berkhidmat di stesen itu, dia mula menyedut dana. Dia akhirnya mencuri sekitar £20,000 (AS$24,108) sebelum ditangkap, menurut Liverpool Echo.

Pemeriksaan perakaunan rutin oleh pengurus kawasannya menaikkan bendera merah pada Februari lalu, yang membawa kepada semakan yang lebih teliti terhadap wang itu.

Hodges kini telah hadir di hadapan hakim atas tuduhan mencuri tetapi hanya menerima hukuman ringan.

Terlalu Sedikit, Terlambat
Sebaik membuka peti besi, pengurus kawasan mendapati dua beg wang yang menampung hasil daripada dua hari sebelumnya tiada di situ. Apa yang ditemuinya hanyalah £200 (AS$241).

Tiada orang lain yang boleh bertanggungjawab atas kecurian itu, jadi syarikat itu menghubungi Hodges untuk mengetahui apa yang berlaku. Hodges, bagaimanapun, hanya meletakkan telefon.

Tetapi ia tidak mengambil masa yang lama untuk Hodges menunjukkan penyesalan. Dia segera menelefon semula dan cuba meminta maaf atas apa yang telah dia lakukan. Dia juga menawarkan untuk memulangkan wang yang diambilnya selama lima hari itu. Hodges dilaporkan mempunyai masalah perjudian, yang membawa kepada kecurian berulang.

Pihak perniagaan kemudian melaporkan kejadian tersebut kepada polis. Ketika itulah Hodges mengakui tempoh penuh kecuriannya. Dia memberitahu polis dia Pengeluaran SGP Hari Ini telah mengambil wang dan menggantikannya selama bertahun-tahun, dan telatahnya menyebabkan dia di hadapan hakim mahkamah untuk menjawab tindakannya.

Kesusahan Keluarga
Di mahkamah, Keith Janion, pemilik perniagaan, menjelaskan bahawa kecurian Hodges hampir menghapuskan perniagaannya. Sekurang-kurangnya, mereka meletakkannya dalam “kedudukan kewangan yang buruk.”

Peguam Hodges, Kate Morley, cuba bersandar pada belas kasihan mahkamah. Dia menjelaskan bahawa pelanggannya bergelut kerana pekerjaan sepenuh masa dan kewajipannya di rumah.

Dia dilaporkan adalah penjaga ibu dan empat adik-beradiknya, yang kesemuanya menderita “penyakit serius atau berpanjangan.” Apabila neneknya meninggal Keluaran Sidney dunia, semuanya menjadi terlalu banyak, dan dia didakwa beralih kepada perjudian sebagai pelarian.

Morley menambah bahawa masa penjara akan memberi kesusahan yang tidak wajar kepada keluarga, dan rayuannya berhasil. Hakim akhirnya menjatuhkan hukuman penjara 20 bulan kepada Hodges tetapi digantung 18 bulan. Di samping itu, dia perlu menyelesaikan 150 jam kerja tanpa gaji dan menyerahkan kepada pemulihan.