Tikam Jalur Las Vegas: Dua Maut, Enam Cedera
Toto

Tikam Jalur Las Vegas: Dua Maut, Enam Cedera

Dua orang terbunuh dan enam lagi cedera selepas serangan tikaman di Las Vegas Strip pagi Khamis. Polis Las Vegas sedang menyiasat kejadian itu, yang Keluaran SGP dilaporkan sekitar 11:42 pagi di blok 3100 S. Las Vegas Blvd., yang terletak berhampiran Wynn Las Vegas.

Seorang mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, seorang lagi meninggal dunia di hospital Pusat Perubatan Universiti.

tikam jalur 10-6-2022
Pihak berkuasa bertindak balas terhadap satu tikaman di Las Vegas Boulevard Data Sidney pada pagi Khamis. (Imej: ktnv.com )
Seorang suspek lelaki telah ditahan di hadapan Venetian, selatan lokasi yang dilaporkan, kata polis. Lengan bajunya dilaporkan berlumuran darah. Sebilah pisau dapur besar ditemui di tempat kejadian. Polis berkata dia melarikan diri ke arah timur di Sands Avenue, diikuti oleh rakyat yang prihatin memanggil laporan lokasinya.

Polis belum mengenal pasti suspek atau kemungkinan motifnya. Polis berkata serangan itu tidak diprovokasi.

Tiga daripada mangsa yang terselamat berada dalam keadaan kritikal, kata polis Metro Las Vegas Kapten Dori Koren. Tiga lagi mangsa yang terselamat kelihatan stabil.

Polis mengeluarkan video pengawasan di bawah, yang menunjukkan suspek berlari dari tempat kejadian, yang polis kenal pasti sebagai kaki lima sebelah timur di sepanjang Las Vegas Boulevard.

Laporan Saksi
Saksi di tempat kejadian memberitahu wartawan dari KTNV-TV bahawa tikaman berlaku di beberapa lokasi, dan beberapa mangsa mungkin penghibur jalanan Keluaran HK yang mengambil gambar dengan pelancong sambil berpakaian seperti gadis pertunjukan.

Seorang saksi memberitahu wartawan KTNV bahawa dia ” menyangka dia mendengar tiga atau empat gadis pertunjukan ketawa, walaupun ia ternyata menjerit.” Saksi berkata dia melihat “banyak darah,” ketika salah seorang mangsa yang jelas berlari melintasi jambatan pejalan kaki.

Reaksi Pegawai
“Hati kami bersama semua yang terjejas oleh tragedi ini,” kata Gabenor Steve Sisolak di Twitter petang ini. “Di peringkat negeri, kami akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi dalam penguatkuasaan undang-undang untuk menyediakan sumber di lapangan dan memastikan Las Vegas Strip kekal sebagai tempat yang selamat dan mesra untuk dikunjungi semua.”

Akaun Twitter untuk Clark County, Nev. menambah: “Pemikiran kami adalah dengan mangsa serangan tidak masuk akal ini di Strip hari ini. Kami berterima kasih atas maklum balas pantas daripada @ClarkCountyFD, @LVMPD dan responden pertama kami yang lain.”

Tanjakan arah utara dan selatan ke arah timur Spring Mountain Road telah ditutup, bersama-sama dengan Las Vegas Boulevard, ketika polis menyisir jalanuntuk mendapatkan bukti Jalan-jalan jiran turut terjejas.